2018.10.01 14:38

10월4일(목) 대학원세미나 이홍근 교수(서울대학교 화학과)

초청강사 이홍근 교수
소속 서울대학교 화학과
일시 2018년 10월 4일(목) 오후 5시

Biomedical applications of Pd-mediated cross coupling reactions

Part I

Based on mechanism-driven reaction design, a Pd-catalyzed nucleophilic fluorination of aryl bromides and iodides has been developed. The method exhibits a broad substrate scope, especially with respect to nitrogen-containing heteroaryl bromides. The use of Pd(0) species [LPd(1,5-cyclooctadiene)PdL] (L = Ad2ArP) as a precatalyst, a facilitated ligand modification process, and an additive effect of KF was shown to be critical to the success of the reaction. The process does not result in significant formation of arene reduction products, which is a limitation of existing methods.

Part II

The Pd-catalyzed cross-coupling reactions have been applied to synthesize radiotracers for positron emission tomography and bioconjugates. The enabling technology has successfully mediated CC and CN bond-forming reactions under highly specialized settings. Key to the success was the easy and expeditious preparation of the stable oxidative addition complexes, which has greatly simplified the overall process.

20181004_대학원세미나_이홍근 교수.pdf