2017.07.26 11:12

8월1일(화) 대학원특별세미나 Prof. Junle Qu(Key Laboratory of Optoelectronic Devices and Systems of Guangdong Province, College of Optoelectronic Engineering, Shenzhen University, China)

초청강사 Prof. Junle Qu
소속 Key Laboratory of Optoelectronic Devices and Systems of Guangdong Province, College of Optoelectronic Engineering, Shenzhen University, China
일시 2017년 8월 1일(화) 오후5시
장소 이학관 331

“Fluorescence lifetime imaging and its applications in cellular microenvironment measurement and auxiliary diagnosis”

Fluorescence lifetime imaging microscopy (FLIM) has been widely used in the field of biomedical research. By labeling the biological sample with specific structure and spectral characteristics of fluorescent molecules, and measuring and mapping the fluorescence decay rates which reflect the interaction of the fluorescence probe and its microenvironment, we can quantitatively obtain various functional information of the sample, including cell refractive index, pH, viscosity and other physical/chemical parameters of the cellular microenvironment.

In this talk I will first introduce the basic principles of FLIM and different implementation methods, and then present our recent work on FLIM and its applications, including the measurement of intracellular viscosity, the analysis of cellular differentiation and apoptosis, the monitoring of macromolecule dynamic changes in the nucleus and the auxiliary diagnosis of H&Estained pathological sections.

20170801_특별세미나_Prof. Junle Qu.pdf